Een thuisbatterij, dé slimme investering voor zonnepanelen met een digitale meter

Sla je opgewekte zonne-energie op met een thuisbatterij en haal meer rendement uit je zonnepanelen installatie met betaalbare, hernieuwbare én duurzame energie.

Heb jij een digitale meter en een zonnepaneel installatie?

Dan draait jouw digitale meter niet meer virtueel terug. Je energiefactuur wordt sinds 1 maart 2021 berekend op je werkelijk verbruik. Met andere woorden, je betaalt nu voor alle stroom die je van het net afneemt.

Krijg je dan helemaal niets meer voor het overschot van de elektriciteit die je zelf opwekt met je zonnepanelen? Toch wel. Hoewel je digitale meter niet meer terugdraait, kan je wel het teveel aan geproduceerde groene stroom verkopen aan je energieleverancier. Dit gebeurt via het zogenaamde “terugleveringscontract”. Bij een terugleveringscontract betaalt je energieleverancier je een injectietarief, een vergoeding voor de stroom die je op het net injecteert. Helaas ligt de vergoeding voor wat je verkoopt heel wat lager dan wat je betaalt voor de stroom die je afneemt.

Zelf zoveel mogelijk zonne-energie verbruiken is dus de boodschap. Want hoe hoger je zelfverbruik, hoe minder je moet aankopen. Net dáárom is een thuisbatterij een slimme investering.

Investeer slim met NRG MAN, draag jouw steentje bij aan een groenere wereld met betaalbare, hernieuwbare én duurzame energie.

NRG MAN Digitale Meter
Batterij User

De nieuwe wetgeving omtrent de digitale meter met terugdraaiende teller.

Om nog meer in te zetten op groene energie keurde de Vlaamse Regering in 2019 een wetsvoorstel goed waarbij eigenaars van zonnepanelen gedurende de komende 15 jaar konden genieten van het systeem van de terugdraaiende teller. Dit voordeel werd aan iedereen die nog voor 31 december 2020 een zonnepaneel installatie liet plaatsen en goedkeuren toegekend. In 2020 hebben veel van onze NRGMAN klanten zich gehaast om zonnepanelen te plaatsen om nog te kunnen genieten van het systeem van de terugdraaiende teller.

Helaas werd het wetsvoorstel van de terugdraaiende teller in 2021 vernietigd door het Grondwettelijk Hof. Met name, het stopzetten van de terugdraaiende teller voor eigenaars van zonnepanelen installatie met een digitale meter. Hoewel een investering in zonnepanelen nog steeds erg interessant is en blijft, betekende dit een financieel verlies voor een half miljoen gezinnen. Heb je nog de klassieke of analoge meter, dan geniet je wel (tijdelijk) nog van de terugdraaiende teller in combinatie met het prosumententarief. Al is er geen ontsnappen mogelijk aan de uitrol van de digitale meter. De installatie van een digitale meter wordt in Vlaanderen sowieso ten laatste tegen 1 juli 2029 door netbeheerder Fluvius bij iedereen uitgevoerd.

NRG MAN helpt je zorgeloos te investeren en bij te dragen aan een duurzamere wereld.

Hoe werkt een
thuisbatterij?

wave

Zonne-energie wordt overdag opgewekt, waardoor je energieverbruik doorgaans lager ligt. Eigenaars van zonnepanelen gebruiken gemiddeld slechts 30% van hun eigen rechtstreeks opgewekte stroom. 70% van jouw zonneproductie vloeit dus terug naar het distributienet. Tenzij je een thuisbatterij hebt!

Een thuisbatterij laat je toe om je zelf opgewekte zonne-energie op te slaan om later te gebruiken. ’s Avonds, ’s nachts of wanneer de zon niet schijnt. Met een thuisbatterij kan je maar liefst tot 75% van je eigen duurzame energie zelf verbruiken. Dit maakt jouw woning meteen minder afhankelijk van het distributienet en geniet je écht van hernieuwbare energie.

hoe werkt een thuisbatterij
bg

Wat zij de voordelen van een thuisbatterij?

Optimaliseer jouw zelfconsumptie

Een thuisbatterij slaat je overtollige zonne-energie op om enkele uren later te gebruiken. Zo kan je het zelfverbruik van je eigen productie van 30% verhogen tot 80%.

Bespaar op je energiefactuur

Door meer zelf opgewekte groene energie te gebruiken, moet je later minder terug aankopen. Met een thuisbatterij bespaar je jaarlijks tot €450 op je energiefactuur.

energie wanneer jij het wil

Energie wanneer jij het wil

Sla jouw groene zonne-energie en gebruik jouw groene zonne-energie vanaf nu ook’s nachts. Wordt onafhankelijker van het elektriciteitsnet, zelfs bij een stroompanne ben je zelfvoorzienend.

Bespaar tot €1725 op de aankoop van je thuisbatterij met subsidies van de Vlaamse Overheid.

Wie een thuisbatterij installeert, kan een premie ontvangen van de Vlaamse overheid. De prijs voor de aankoop, de installatie, de plaatsing en de omvormer zijn hierin vervat. Hiermee kun je al vlug heel wat geld besparen.In 2021 bedraagt de premie tot €225/kWh met een maximum van €1725 voor de totale investeringskost. Daarna zal de premie jaar na jaar dalen en uiteindelijk volledig uitdoven richting 2025. Nu is dus hét ideale moment om te investeren in een thuisbatterij. Hieronder vind je een overzicht van de premieberekening.

NRG MAN begeleidt je van A tot Z. Van installatie tot subsidieaanvraag.

Vlaanderen Subsidie Thuisbatterij NRG MAN
CAPACITEIT BATTERIJ 2022 2023 2024 2025
0 tot 4 kWh 225 euro/kWh 150 euro/kWh 75 euro/kWh 0 euro/kWh
4 tot 6 kWh 187.5 euro/kWh 125 euro/kWh 62.5 euro/kWh 0 euro/kWh
6 tot 9 kWh 150 euro/kWh 100 euro/kWh 50 euro/kWh 0 euro/kWh
Vanaf 9 kWh geen bijkomend bedrag geen bijkomend bedrag geen bijkomend bedrag geen bijkomend bedrag
maximum per batterij 1725 euro, max 40% factuur incl. BTW 1150 euro, max 40% factuur incl. BTW 575 euro, max 40% factuur incl. BTW 0 euro

Wat kost een thuisbatterij?

Orange Wave Short

De aankoopprijs van een thuisbatterij varieert tussen de €4000 en €10000. De werkelijke kostprijs van de batterij hangt af van verschillende factoren zoals de opslagcapaciteit, het merk en type.

Daarnaast moet je ook rekening houden met de omvormer van je zonnepaneel installatie en de plaatsingskosten. De onderstaande voorbeelden zijn louter ter illustratie en hangen af van je eigen unieke thuissituatie. In eerste instantie analyseren we jouw bestaande zonne-installatie en energieverbruik. Pas daarna kan er correct advies op maat gegeven worden.

THUISBATTERIJ CAPACITEIT
5 kWh
Jaarlijks verbruik: 2500 kWh

+/- €4452

Incl. 6% BTW

€1088

€3364

Stijging in zelfverbruik van 30% naar 60% mogelijk. Hiermee wordt het klassieke nachtverbruik gedekt door de thuisbatterij.

THUISBATTERIJ CAPACITEIT
10 kWh
Jaarlijks verbruik: 4000 kWh

+/- €6600

Incl. 6% BTW

€1725

€4875

Stijging in zelfverbruik van 30% naar 70% mogelijk. Hiermee wordt het klassieke avond- en nachtverbruik gedekt door de thuisbatterij.

Plaats je thuisbatterij in 2022, en ontvang tot €1725 aan subsidies van de Vlaamse Overheid.

Contacteer NRG MAN voor een gepersonaliseerde offerte.

Een offerte voor een thuisbatterij ontvangen?
NRG MAN adviseert u gratis.

Veelgestelde vragen

line primary1

De aankoopprijs van een thuisbatterij varieert tussen de €4000 en €10000. De werkelijke kostprijs van de batterij hangt af van verschillende factoren zoals de opslagcapaciteit, het merk en type. Daarnaast moet je ook rekening houden met de omvormer van je zonnepaneel installatie. Niet elke installatie is voorzien voor het aansluiten van een thuisbatterij. Tenslotte zijn er nog de plaatsingskosten.

Plaats je je thuisbatterij in 2021, dan kan je nog tot €2550 aan subsidies van de Vlaamse overheid ontvangen. Nadien daalt de premie jaarlijks tot 2024. Nu is dus hét ideale moment om te investeren in een thuisbatterij.

Omdat iedere thuissituatie anders is, sturen wij één van onze energy managers gratis tot bij u om u van het beste advies op maat te voorzien.

Niet elke zonnepanelen installatie is geschikt voor een thuisbatterij. De omvormer is van cruciaal belang omdat deze het gedrag en dus ook het rendement van de batterij bepaalt. Via de meterkast waakt de omvormer erover dat de elektriciteit die je zonnepanelen produceren of die opgeslagen wordt in je thuisbatterij beschikbaar is in je woning.

Maar de omvormer zorgt er ook voor dat het productieoverschot van je zonnepanelen of de stroom van het netwerk in de batterij wordt opgeslagen. Het is dus zaak om bij je aankoop te bekijken welke componenten je nodig hebt om je systeem draaiende te houden. Mogelijk heb je dus een aparte omvormer voor je zonnepanelen en voor je batterijsysteem.

Laat je bijstaan door NRGMAN. Meer dan 20 jaar ervaring en in het bezit van de laatste opleidingsattesten.

De terugverdientijd van een thuisbatterij hangt af van meerdere factoren: de capaciteit en de levensduur van de thuisbatterij, de opbrengst van je zonnepanelen, je verbruik, een mogelijke investeringspremie.

Met een thuisbatterij kan je je gemiddelde zelfverbruik van 35% naar 80% zien stijgen. Deze stijging in zelfverbruik brengt al snel een jaarlijkse besparing van een aantal honderden euro’s met zich mee. In combinatie met de huidige subsidies en de prijzen van een thuisbatterij heeft NRGMAN berekend dat een gemiddeld gezin de totale investering van een batterij op 8-9 jaar terugverdiend.

Nee, tijdens die kille en sombere winters produceren je zonnepanelen niet voldoende energie om het gemiddelde gezin in zijn energiebehoefte te voorzien. Volledig loskoppelen van het net en zelfvoorzienend zijn is voorlopig dus nog niet mogelijk. Wel kan je het zogenaamde afschakelplan omzeilen.

Doordat er in België slechts een beperkt aantal kernreactoren in werking zijn, heeft de Belgische overheid het afschakelplan ontworpen om mogelijk energietekort af te wenden en heel België van energie te kunnen voorzien. Het afschakelplan verdeeld het land in “zones”. Bij een dreigende stroompanne worden één of meerdere zones dan tussen 17u en 21u “afgeschakeld” van het energienet.

Met een thuisbatterij los je dit probleem op zodat je zeker bent van nooit zonder energie te vallen. De meeste straten in Beveren bevinden zich in schijf 2. Dit betekent dat de meeste stroomonderbrekingen een aantal dagen op voorhand worden aangekondigd. Hierdoor kan je er dus perfect voor zorgen dat je thuisbatterij volledig opgeladen is.

Bye Bye stroompannes!

Hoeveel je bespaart of je energiefactuur hangt af van de productie van je zonne-energie, je totale energieverbruik en uw huidig zelfverbruik. Wie nu slechts 30% van zijn eigen groene stroom verbruikt en dit opkrikt naar 75%, bespaart jaarlijks al snel honderden euro’s.

Om de energiebesparing volledig in kaart te brengen moet je naar verschillende factoren zoals je huidig energietarief en je injectietarief kijken. Is jouw jouw huidige energieleverancier wel de de goedkoopste?

NRGMAN staat u graag bij in het vinden van de beste energieleverancier met oog voor je portemonnee.

Jos NRGMAN Duim OK

Wil je weten wat een thuisbatterij voor jou kan betekenen?

NRG MAN adviseert jou GRATIS en vrijblijvend met een offerte op maat.

line 2